vrijdag 1 januari 2016

Dinsdag 15 december: Kaapstad

Na een paar dagen rust en schrijven aan ons boek, trekken we weer naar Kaapstad om de binnenstad te verkennen. Danny heeft last van zijn knie en kan niet rijden. Ik zet me dan maar aan het stuur. Links rijden valt hier eigenlijk behoorlijk mee. We trekken naar Bo Kaap, de vroegere moslimwijk. Fel gekleurde huisjes en originele kasseibaantjes zorgen er voor dat deze wijk een eigen pittoresk karakter heeft. Onderweg er naartoe zien we verschillende mensen op de straat liggen slapen. Nieuwe slumps worden hier aan de rand van de stad opgebouwd. De werkloosheid en de daarmee samenhangende armoede is hier toch nog enorm. Om en bij de 40% van de mensen zit zonder werk. Mensen bedelen op de kruispunten of verkopen de daklozenkrant. Ik koop er een.


Vlakbij deze wijk vinden we het atelier van Streetwires. Het is een sociaal tewerkstellingsproject waar armen geleerd wordt om artisanale kunstvoorwerpen te maken. Vooral met pareltjes en het recycleren van blikjes. Kunstige, maar in onze ogen vrij kitschige kunstvoorwerpen. In het atelier werken in totaal een 80-tal mensen. We kunnen het natuurlijk niet laten om wat spullen te kopen, als steun voor het project. Ze worden vakkundig ingepakt zodat ze de vlucht naar huis kunnen overleven. Van hieruit wandelen we naar de Green Market, een plein met een dagelijkse markt van allerlei Afrikaanse spullen. Allerlei 'artiesten' verdringen zich rond de drukbezette terrassen om daarna met hun hoed rond te gaan en wat Rand te verzamelen om te overleven.
We zetten onze tocht verder met de Slave Lodge als volgende bestemming. Dit gebouwd is een van de oudste van Kaapstad. Het werd gebouwd door de Britten om hier de slaven te herbergen en te verhandelen. Kaapstad was een knooppunt in de slavenhandel. De lokale bevolking werd echter niet als slaaf verhandeld. Zij moesten werken in de lokale landerijen, vaak onder omstandigheden niet veel beter dan de slaven. De slaven werden vooral geïmporteerd vanuit Mozambique en Madagaskar om dan naar overal in de wereld te worden uitgestuurd. Toen de Britten in 1808 de slavernij afschaften, had de Royal Navy nog de bevoegdheid om schepen met slaven te onderscheppen. Die werden dan in Kaapstad in de Slave Lodge afgezet om te gaan werken op de lokale boerderijen. Er is een tijdelijke kleine tentoonstelling over de Karnaval in Kaapstad. Dat vieren ze hier op 2 januari. Deze traditie vindt zijn wortels in de slavernij. Op Nieuwjaar moesten de slaven werken om de feestmaaltijden van de blanken te serveren. Daarom kregen ze de dag erna verlof en dat vierden ze uitbundig met een verkleedpartij, carnaval. Onder de apartheid werd dit vaak niet gevierd. De overheid gaf de zwarten wel de toestemming om dit te vieren, maar die weigerden te feesten in die onterende situatie.
Een luik van het museum is gewijd aan de apartheid. Het is toch wel schokkend om te lezen dat in 1966, nog geen 50 jaar geleden er nog meer dan 150.000 zwarten werden gedeporteerd omdat bepaalde gebieden van de stad tot een zuiver blank gebied werd uitgeroepen. Zwarten mochten alleen in de townships wonen. De gevolgen zijn vandaag nog altijd zichtbaar.


Een interessante tentoonstelling is gewijd aan de familie Carneson. Het waren de eersten blanken die zich in de jaren '60 verzet hebben tegen de apartheid. Carneson was oprichter van de krant The Gardian in Kaapstad en voerde via zijn krant propaganda tegen apartheid. Hij was lid van de Communistische partij.  Zijn vrouw werd verbannen, hij vloog enkele jaren de gevangenis in. Onder internationale druk werd ook hij uiteindelijk verbannen naar Londen.



Achteraan het gebouw vinden we ook nog een boeiende actuele tentoonstelling. In een donkere ruimte hangen een 50-tal foto's gemaakt in 2015 door Tom Pierce. Allemaal zieke mensen omwille van de slechte werkomstandigheden in de mijnen. Er loopt trouwens een proces tegen 32 mijneigenaars wegens verwaarlozing van de gezondheid van hun werknemers. Om de foto's te kunnen bekijken moet je een mijnwerkershelm opzetten met een petzel erop. Met de geluiden in de ruimte waan je je ook in een mijn. Een fijne belevingservaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten