vrijdag 1 januari 2016

Maandag 7 december: McGregor

Vandaag trekken we er voor een week op uit. We pakken de valies om de week door te komen. De eerste stop is Mc Gregor, het dorp waar de Waldorf school is gevestigd die Danny en Lydia ondersteunen. We volgen de N1 richting Worchester maar nemen niet de tunnel die quasi iedereen neemt. We gaan over de bergpas om van het schitterende landschap te genieten. Onderweg komen we een grote groep bavianen tegen. Ze laten zich gewillig fotograferen.
Na een korte picknick, komen we aan in McGregor. We maken kennis met Kathleen, een West-Vlaamse vrouw die al ruim 20 jaar in Zuid-Afrika werkt in diverse projecten. Ze werkte een tijdlang in de Waldorf school, maar nu werkt ze in het Breede Centrum. Het is een centrum dat ze aan het uitbouwen is met enkele Zuid-Afrikanen om jongeren die schoolmoe zijn of dreigen de verkeerde weg op te gaan, op te vangen in concrete opleidingsprojecten. Ze kunnen leren metselen, houtbewerken, koken, zeefdrukken enz.. Opleidingen die een jaar duren en waarna ze aan de slag kunnen gaan, hetzij met een eigen bedrijfje, hetzij als werknemer. Het project krijgt steun van de provincie West-Vlaanderen. Een beetje verderop is een grote bouwwerf. Ik ga een kijkje nemen en film het gebeuren. De opzichter komt naar me toe en zegt op een vriendelijke toon dat ik de werf niet mag betreden wegens gevaar op ongelukken. Het is bij ons niet anders natuurlijk. We geraken aan de babbel omdat ik graag wat meer te weten kom over de bouwplannen. Ze bouwen daar 540 woningen voor mensen uit de naburige township, zodat de mensen in deftige woningen met water, elektriciteit en sanitair kunnen wonen en de bidonville kan afgebroken worden. Als je minder dan 3500 rand (230€) per maand verdient, dan krijg je het huis gratis. Vroeger was dat voor iedereen, maar nu zijn er beperkingen op gesteld. Je moet 40 jaar oud zijn en je mag het de eerste 8 jaar niet verkopen. De man vreest echter dat het niet genoeg zal zijn om alle krotten te kunnen afbreken. Maar het is wel een flinke inspanning van de overheid. 

We wandelen doorheen het dorp en zien hoe het ‘benedendorp’ zoals men het hier noemt inderdaad erg armtierig is. Het bovendorp is wel mooi, met veel bomen en groen en erg Brits uitziende huizen. Daar wonen hoofdzakelijk de blanken. Het dorp is gesticht door Schotten weten Frans en Barbara, de mensen waarbij we logeren, te vertellen. In de 18de eeuw was er een grote behoefte aan dominees volgens de Britten en de meest Calvinistische die zaten in Schotland. Die liet men dan maar overkomen naar Afrika. Barbara en Frans zijn goed bemiddelde en ook goed belezen mensen. Maar met een goed hart, want ze staan erg positief tegenover de ontwikkelingen in hun land. Als je ons land wil leren kennen, dan moet je de boeken van Deon Meier lezen, drukken ze ons op het hart. Zeven van zijn negen thrillers zijn vertaald naar het Nederlands. Dat wordt iets voor volgend jaar.
Het is vandaag onze 36ste huwelijksverjaardag en we hebben gereserveerd in het beste restaurant van het dorp. Het enige ook dat op maandag open is. Kathleen en haar geadopteerde dochter Mary schuiven mee aan. Het eten en de wijn is erg lekker. Tijdens het etentje praten we over het nieuwe vaderland van Kathleen. Ze is hier toegekomen in 1994, het jaar van de eerste verkiezingen, toen Mandela president werd. Iedereen was vol hoop en verwachting. Ze werkte toen als vrijwilligster in de townships in Kaapstad. Ondertussen is er veel veranderd. De situatie is voor heel veel mensen flink verbeterd, vertelt ze ons. Maar de kloof tussen arm en rijk, tussen blank en zwart is nog altijd zeer groot. Gaat het dan niet snel genoeg, vraag ik haar. Wellicht niet, en dat is ook het aanvoelen van veel jongeren die ongeduldig worden, wat ze perfect begrijpt. Maar kan het dan sneller gaan? Ze weet het niet. Het is niet gemakkelijk om mensen te veranderen. De regering doet heel veel inspanningen om zwarten naar de universiteit te laten gaan, maar niet iedereen heeft er de capaciteiten voor. Er is een nieuwe generatie jongeren die politiek bewust wordt. Er zijn heel wat protesten aan de universiteit tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Ze vinden dat onderwijs gratis zou moeten zijn. Wellicht terecht, want het zou voor zwarten nog moeilijker worden als het duurder wordt. Er is ook een grote braindrain. Dokters, leerkrachten, heel wat mensen die gestudeerd hebben proberen te emigreren naar Engeland of Australië. Ze kunnen daar heel wat meer geld verdienen. 


Er ontbreekt een soort morele autoriteit in het land, vindt Kathleen. Toen Mandela nog leefde was hij zowat het morele kompas. Nu merk je hier en daar dat mensen het heft in eigen handen nemen en dat is geen positieve ontwikkeling. We praten verder over haar werk in Zuid-Afrika en over haar dochter die ze heeft geadopteerd en de moeilijke administratieve lijdensweg die dat heeft opgeleverd. Maar uiteindelijk is alles in orde gekomen en heeft Mary de dubbele nationaliteit.

Het eten is erg lekker. Zo'n kwalitatief goede keuken in zo'n piepklein dorp in Zuid-Afrika. We zijn met ons gat in de boter gevallen. We nemen afscheid voor even, want 's anderendaags zien we haar terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten