vrijdag 1 januari 2016

Dinsdag 22 december: Lamberts bay

Vanuit Cederbergen trekken we richting kust, naar Lamberts Bay. Daar bezoeken we eerst Birds Island. Via een pier kan je een eiland bereiken met een grote kolonie vogels. De oceaan is hier echt wild. De golven klotsen hard tegen de rotsen die naast de pier zijn gestort om de haven te beschermen. Ze slaan er soms zo hard tegen dat het water over de pier slaat. De eerste kolonie vogels die we tegen komen zijn kleine meeuwen. Ze worden soms opgeschrikt door de hoge golven zodat de lucht wit ziet van de vogels. Een beetje verderop is een kijkhut gemaakt. Van daaruit kan je de gigantische kolonie van Jan van Gent meeuwen observeren. Een troep van duizenden vogels. De jarenlange uitwerking van de uitwerpselen op de rotsen zorgt er voor dat ze helemaal wit zien. Deze gigantische vogels met een vleugelwijdte tot 1,8 meter hebben een aanloop nodig om te vliegen. Ze trappen zichzelf in gang, zoals een vliegtuig. Daarna starten ze hun vlucht. Wat verderop zien we een paar zeehonden spelen in het water. Maar als we de verrekijker boven halen zien we dat de rotsen zwart zien van de zeehonden. Honderden zeehonden troepen hier samen. Ze maken gebruik van de hoge golven om op of van de rotsen te geraken. Ze maken er een echte speeltuin van.

Het is middag en we hebben gereserveerd in het visrestaurant Muurbosskerm, dat enkele kilometers verderop ligt aan het strand. Het is een unieke plek. Tientallen Zuid-Afrikanen, hoofdzakelijk blanken zijn verzot op zulke plekken. In het midden staan grote vuren, waarop ze 'braaien', barbecueën. Daarrond staan tafels met banken. Sommigen beschut tegen wind en zon, andere staan langs het strand. Ook hier beuken de golven op het strand. De kinderen spelen met de schelpen en de vogels. 

Het is frisser dan we denken en na een tijdje langs het strand te hebben gezeten, zoeken we een warmere plek. Na een tijdje begint de braai. De ene vissoort na de andere wordt geserveerd. De ene nog lekkerder dan de andere. Ook lekkere groenten, rijst, mosselen e.d. worden op de tafels uitgestald. Iedereen kan nemen wat men wil. Mosselschelpen doen hier dienst als mes en vork. Ook fruit, brood en jam zijn van de partij. Als afsluiter serveren ze koffie met koeksister, een typisch Zuid-Afrikaans gebak. En dat allemaal voor 250 rand (16€). Ik lees dat deze plek door National Geographic is uitgekozen als een van de tien leukste plekken ter wereld om aan het strand te eten. En gelijk hebben ze.


Na dit festijn rijden we terug naar onze cottage in de bergen, om terug tot rust te komen. Terwijl we 's avonds nog een glaasje drinken op het terras, stapt een schorpioen doodgemoedereerd voorbij. Het is de eerste keer in mijn leven dat ik een schorpioen in het echt zie. Het ziet er een mooi beest uit, maar ik heb het liefst niet te dichtbij. We slapen gerust die nacht. Het gevaar zit buiten en niet binnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten